„Vajon nem példa értékű-e a csermely? Nem épít, mégis hatalmas, királyi csarnok nő körülötte a fák ágaiból. Nem játszik semmilyen hangszeren, de azáltal, hogy az erdő adta lehetőségek ritmusa szerint folyik, szüntelen, tiszta zenével tölti meg csarnokát. Nem keresi a végtelent, de természetének törvényét követve mégis eltűnik a tenger ölelésében.”

Kurt Almqvist

 

 

„A lények: virágok, fák, csillagok, madarak csak […] az Isten előtt való nevezetességet ismerik; egyedül az ember elégszik meg kevesebbel: az emberiség előtt való nevezetességgel.”

Hamvas Béla

 

 

 

„Az időben mondá Jézus a tanítványainak: Jelek lesznek a Napban, Holdban és a csillagokban; és a földön nagy lesz a népek ijedtsége a tenger és a hullámok zúgása miatt. Az emberek elszáradnak a félelem és a várakozás miatt, hogy mi következik az egész világra, mert az egek erői meginognak. És akkor látják az ember fiát eljönni a felhőkben nagy hatalommal és dicsőséggel. Mikor pedig ezek elkezdődnek, tekintsetek föl és emeljétek fel fejeteket, mert közelget a megváltástok.” (Lk 21,25–33)

„In illo tempore dixit Jesus discipulis suis: Erunt signa in sole et luna et stellis, et in terris pressura gentium prae confusione sonitus maris, et fluctuum: arescentibus hominibus prae timore et exspectatione, quae supervenient universo orbi: nam virtutes caelorum movebuntur. Et tunc videbunt Filium hominis venientem in nube cum potestate magna, et majestate. His autem fieri incipientibus, respicite et levate capita vestra: quoniam appropinquat redemptio vestra.” (Lk 21,25–33)

 

 

„Bizony a szíved is kicsi jászol ha lenne,
Újra jönne az Úr s gyermekként megszületne.
Ha Krisztus százszor is születne Betlehemben,
Elvesznél, hogyha nem jönne el a szívedben.”

Angelus Silesius
(Csanád Béla fordítása)