„Vajon nem példa értékű-e a csermely? Nem épít, mégis hatalmas, királyi csarnok nő körülötte a fák ágaiból. Nem játszik semmilyen hangszeren, de azáltal, hogy az erdő adta lehetőségek ritmusa szerint folyik, szüntelen, tiszta zenével tölti meg csarnokát. Nem keresi a végtelent, de természetének törvényét követve mégis eltűnik a tenger ölelésében.”

Kurt Almqvist

 

 

„A lények: virágok, fák, csillagok, madarak csak […] az Isten előtt való nevezetességet ismerik; egyedül az ember elégszik meg kevesebbel: az emberiség előtt való nevezetességgel.”

Hamvas Béla

 

 

Kedves Olvasóink, Megrendelőink, Támogatóink!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy hamarosan elkészül az Ars Naturæ – Ökológiai, társadalmi, kulturális folyóirat új, négy számot  felölelő kötete (VIII–IX. évf. 15–18. sz. [2017–2018]).

Az Ars Naturae új száma szintén a nyugati és a keleti tradíciók természetszemléletének elméleti alapjaival és alkalmazási lehetőségeivel foglalkozik. Ezúttal átfogó betekintést nyújt a szimbólumok világába. Bemutatja a szimbólumok általános elméletét, funkcióját, gyakorlati alkalmazását, különös tekintettel a magyar néphagyományra, illetve a keleti és nyugati vallási hagyományok természet- és művészetfelfogásában játszott szerepére. Kiemelten foglalkozik a víz és a madárszimbolika mélységeivel, illetve az ember testi formájának szimbolizmusával.

További témáink: Árpád-kori ökológia; a természettisztelet metafizikai alapjai: keleti és nyugati párhuzamok; keresztény ökológia és ikonfestészet; kitekintés a kínai és japán természetszemléletre; a hindú szánkhja és jóga természetképéről; Arne Naess ökozófiájának és önmegvalósítással kapcsolatos ideájának összevetése a hindú vallásbölcselet vonatkozó tanításaival; platonikus és középkori keresztény kozmológia.

Előfizetés egyelőre csak postai átvétellel lehetséges. A folyóirat ára 3600 forint postaköltséggel együtt.

Várható megjelenés: 2018. szeptember.

Amennyiben támogatni kívánják a folyóiratot, kérjük, jelezzék előfizetési szándékukat az:

eletharmonia@gmail.com e-mail címre
(„Ars Naturae - előfizetés” tárggyal).

Ezt követően e-mailben tájékoztatjuk Önöket a befizetéshez kapcsolódó további részletekről.

Köszönettel és üdvözlettel:

Az Ars Naturae szerkesztősége