„Vajon nem példa értékű-e a csermely? Nem épít, mégis hatalmas, királyi csarnok nő körülötte a fák ágaiból. Nem játszik semmilyen hangszeren, de azáltal, hogy az erdő adta lehetőségek ritmusa szerint folyik, szüntelen, tiszta zenével tölti meg csarnokát. Nem keresi a végtelent, de természetének törvényét követve mégis eltűnik a tenger ölelésében.”

Kurt Almqvist

 

 

„A lények: virágok, fák, csillagok, madarak csak […] az Isten előtt való nevezetességet ismerik; egyedül az ember elégszik meg kevesebbel: az emberiség előtt való nevezetességgel.”

Hamvas Béla

 

 

 

Ars Naturae folyóirat-bemutató
az Ars Sacra Fesztivál keretében!

 

Szeptember 19. (szerda) 17:30

Párbeszéd Háza (Budapest, Horánszky utca 20.), Pedro Arrupe terem

 

Az ökológiai, társadalmi, kulturális folyóirat új, összevont számát (15–18. sz.) bemutatják a lap szerkesztői és szerzői: Kocsi Lajos, Laki Zoltán és Horváth Róbert.

Az Ars Naturae a hagyományos (nyugati és keleti) természetfelfogás ökológiai krízisre adott válaszait, életmódbeli javaslatait tárja fel. Vallási, kulturális, társadalmi szempontok figyelembevételével foglalkozik a környezetfilozófiai irányzatok fő kérdéseivel, a természettel való együttélés és természetművelés gyógyító egyensúlyt teremtő módjaival.

Az új szám témából: Árpád-kori ökológia; vízgazdálkodás; tájfilozófia és tájesztétika; környezetbölcselet és környezeti nevelés; szimbólumok az emberi és természeti világban; az ikon mint a keresztény ökológia paradigmája; nyugati és keleti embertan és kozmológia; a természetszemlélet és -tisztelet metafizikai alapjai; a mélyökológia és a hindú vallásbölcselet összefüggései.